Sobre nosaltres

Una petita història

El naixement del Museu d’Art del Bolet de Montmajor es produeix l’any 2003, motiu pel qual la seva història resulta molt curta. Malgrat tot, però, val la pena fer esment de la tradició boletaire al mateix municipi de Montmajor en concret i a la resta de la comarca del Berguedà en general per tal de poder entendre el perquè d’aquest equipament cultural.

Ja d’antic, els boscos d’aquesta zona han estat zones importants i abundants des d’un punt de vista micològic. De tots és ben coneguda la tradició que hi ha pels bolets arreu de Catalunya, ja que són ingredients imprescindibles en la preparació de molts dels plats de la cuina tradicional. Els bolets són productes molt apreciats, que gastronòmicament resulten molt versàtils i nutricionalment són molt lleugers. D’aquests apreciats fongs se’n pot gaudir durant tot l’any, siguin frescos, secs o confitats. Ja des de mitjan segle XX, Berga, la capital del Berguedà, s’ha guanyat el nom de capital del bolet i el Berguedà la millor zona per anar-ne a buscar.

La idea del Museu d’Art del Bolet de Montmajor es va començar a gestar als primers anys del segle XXI, i s’acabà inaugurant de forma definitiva el dia 18 d’octubre de 2003, gràcies a la col·lecció donada per l’artista local Josefina Vilajosana. Ella ha estat la veritable ànima d’un projecte pioner i únic a nivell de Catalunya i de tot l’Estat espanyol, i molt probablement arreu d’Europa.

Josefina Vilajosana nascuda a Gargallà, a Can Gener de Tòlics, on resideix i té el taller de ceràmica.

Un taller que des de fa més de vint anys s’ha convertit en el lloc de creació dels seus bolets de ceràmica. Aquesta artista berguedana és coneguda per l’originalitat i virtuositat de la seva obra, així com pel seu domini perfecte de la tècnica de la ceràmica. És justament aquest domini tècnic, juntament amb el bon coneixement que té dels bolets, els elements que fan que la seva col·lecció sigui una veritable obra d’art, tant des d’un punt de vista tècnic com des d’un punt de vista artístic. L’artista demostra la passió que té pels bolets en reproduir les seves formes i el seu color amb una fidelitat que gairebé sembla mítica, és totalment una artesania feta amb el cor.
El més destacable és aquest mimetisme de la realitat, no només pel que fa a les formes i els colors, sinó sobretot pels tons i els detalls que fan absolutament vives cadascuna de les peces.

*Video extret del programa Espai Terra de TV3

UNA DE LES MILLORS RIQUESES DEL BOSC.

Vine a veure aquesta meravella de la Natura tan bé reproduïda.
Tenim previst que, a poc a poc, la col·lecció vagi augmentant
amb noves espècies de bolets.
Per tal d’anar completant la col·lecció, l’artista ha rebut l’assessorament
del micòleg Lluc Escànez.

Fotografies:
Josep Lluís Alcober
Ermínia Altarriba Gorgas
Carme Sellés Rusiñol

Telèfon

649 78 84 83

Correu electrònic

museuartbolet@gmail.com

On som

Plaça del Mercat, 7,
08612 Montmajor, Barcelona

Coordenades:
Latitud: : N42° 1′ 3.91″
Longitud: E1° 44′ 7.34"

Horaris

Reserva prèvia necessària.

Hores convingudes i prèvia disponibilitat.

Tancat:

25, 26 de desembre
i 1, 6 de gener